Ok sampai disini kisah untuk kali ini, kisah seterusnya
sepanjang 2013 akan menyusur.
Tak Nak Klik Di Bawah Ni Ke?
Ahad, 5 Januari 2014
sambungan 2013 ke 2014
Ok kisah ke-2, masa bulan puasa pula, sepanjang bulan puasa, dah 2 tahun tiap kali sahur, mesti aku dan adik aku kena bangun awal-awal pagi, maklumlah ibu aku dah tak ada, panaskan lauk dan sediakan makan sahur untuk ayah dan abang-abang aku, alhamdulillah, tahun lepas bersahur tak penah tertinggal, tak cam tahun sebelum tu, tertinggal sahur, sebab sedar-sedar dah azan subuh, riuh jugalah, hahaha. Masa berbuka pula, aku dengan adik akulah yang masak, kadang-kadang aku buat-buat tidur, maklumlah penat balik dari kerja pukul 4 ptg, kena masuk dapur siapkan juadah berbuka puasa sebab ayah aku tak suka makan lauk yang dibeli dekat kedai, hadoi, nasiblah! Sapa yang jadi menantu perempuan dia nanti, kena ingatlah ye, ayah aku tak suka lauk dibeli dekat kedai, hahahaha. Menu dia paling suka, ikan siakap tiga rasa, ikan atau ayam percik dengan daging masak kurma. Peh! tinggikan cita rasa ayah aku ni, hahaha. Nak masak tak susah pun, sebab aku main campak je bahan-bahannya. Boleh pulak menambah nasi kalau lauk aku masak bahan-bahannya main campak je, hahaha. Begitulah sepanjang ramadhan tahun 2013. 2 hari nak masuk raya, mesti dekat rumah aku buat 'tapai pulut' bungkus dengan daun getah, ni warisan dari arwah mak aku lagi, kemudian disambung oleh abang sulung aku. Ha! bukan calang-calang orang boleh buat tapai pulut tau, kalau tak percaya, cubalah, nak tengok jadi macam mana tapai tu, masak ke tak, bertukar warna lain ke tak, hehehe. Nak di kisahkan, abang aku ni buatlah tapai, bila sampai masa nak bungkus tapai, aku masuk tidur awal, dah nak bungkus pukul 11 malam, sapa larat, nak kena bangun sahur lagi? terpaksalah adik aku dengan abang sulong yang bungkus tapai tu, siap membebel lagi adik aku, hahahaha, siap-siap pukul dekat dengan 2 pagi kot bungkus tapai, hehehe. Disebabkan itu, aku kena bangun sorang siapkan makan sahur, Waaaa.... kes aniaya, tapi tak apalah nak buat cam mana kan. Ha, nak tahu hasil tapai yang adik aku bungkus tu, masak dan manis lagi tapi berair, sebabnya masa dia bungkus tapai tu, dia membebel sangat dekat aku, hahaha, yang abang aku buat, ok je, ingat! nak buat tapai dari awal sampai siap, kena ada pantang dia juga. Menjelang hari raya, kehilangan seorang ibu sangat dirasai
oleh aku dan keluarga yang lain, aku tak nak cerita panjang, nanti meleleh air
mata lak.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan